Hoe je hersenen creatieve ideeën creëren

creatieve ideeën

De geest is een wonderlijk iets, vol prachtige creatieve ideeën die kunnen worden toegepast om een probleem op te lossen of een geheel nieuw concept te creëren. Helaas hebben velen van ons de neiging om te vertrouwen op onze ervaringen en denkpatronen uit het verleden en ontwikkelen een houding van "ik heb het eerder zo gedaan, dus daarom zal ik het weer zo doen". Creativiteit is een proces dat tijd vergt, en alleen omdat je denkt dat je een idee hebt dat al dagen aan je knaagt, wil dat nog niet zeggen dat het vernieuwend is. De reden waarom veel mensen ongelukkig zijn met hun ideeën, is dat ze niet de tijd hebben genomen om hun ideeën en hun creatieve proces te onderzoeken, te vergelijken en te heroverwegen.

Nieuw onderzoek van de University of Veterinary Medicine in Brisbane, Australië, suggereert dat onze hersenen unieke structuren bevatten die op een unieke manier worden beïnvloed door het luisteren naar muziek. Uit het onderzoek bleek dat bij het luisteren naar ritmische beats (muziek met een snelle beat) de elektrische activiteit van de hersenen in zeer korte tijd toeneemt. Hersengolven worden ook beïnvloed door wat hersengolfritme wordt genoemd, dat kan worden omschreven als de timing van hersengolven met andere hersenactiviteit zoals spraak en beweging. De studie toonde aan dat deze ritmes hersengolfpatronen aanzienlijk kunnen veranderen en daardoor van invloed kunnen zijn op creatieve ideeën.

Het is interessant om op te merken dat het begrip creatief idee in de studie nogal losjes werd gebruikt. De deelnemers werd gevraagd een korte vragenlijst in te vullen over hun gevoelens ten aanzien van bepaalde creatieve ideeën. De onderzoekers correleerden vervolgens hun antwoorden aan hun hersengolfpatronen en kwamen zo tot een correlatie tussen hun creativiteit en hun hersengolfpatronen. Andere factoren zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau lieten geen significante effecten zien.

Hoe je hersenen creatieve ideeën creëren

MENU
RATING

writers

® schrijverscentraal.nl - All Rights Reserved.
MORE INFO